Graffiti Suç Değil Sanattır
Graffiti sanatçısı Resul Bilgin, kamusal alanlara izinsiz yazı yazmakla başlayan ancak daha sonra giderek gelişen graffitinin günümüzde görsel bir sanat haline geldiğini söyledi.
Graffiti sanatçısı Resul Bilgin, kamusal alanlara izinsiz yazı yazmakla başlayan ancak daha sonra giderek gelişen graffitinin günümüzde görsel bir sanat haline geldiğini söyledi.
Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Resul Bilgin, özel bir bankanın sponsorluğunda düzenlenen kariyer günleri etkinlikleri kapsamında geldiği Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) graffiti sanatıyla ilgili çalışmalar yaptı. Kamusal alanlara izinsiz olarak yazılan yazılar veya çizilen şekiller olan graffitinin ilk olarak Amerika’da ortaya çıktığını ve suç sayıldığını kaydeden Bilgin, daha sonra hızla gelişen graffitinin giderek görsel bir sanat haline geldiğini ifade etti.
Graffiti sanatının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yayıldığını belirten Bilgin, “Graffiti dünyada hızla yayılıyor. Hatta graffiti sanatçıları için özel boyalar, spreyler, malzemeler üretiliyor. Graffiti artık görselliği yansıtan bir sanat haline geldi. Ancak insanların bu sanatı halen bir suç olarak görmesi bizi üzüyor. Benim amacım da graffitinin bir suç değil sanat olduğunu insanlara göstermek” diye konuştu.
Graffitinin kişinin duygu ve düşüncelerini yansıttığı bir sanat olduğunu belirten Bilgin, “Graffiti sanatının bilinmediği şehirlerde çalışmalar yaparak graffitinin bir suç değil sanat olduğunu insanlara göstermek istiyorum. Bana yaptığımı işin suç olup olmadığını soranlara, “Eğer bu suç olsaydı, bir banka bana sponsor olur muydu?” diye soruyorum.” dedi.
Bilgin’in yaptığı graffiti çalışmalarına ilgi gösteren öğrencilerden bazıları da spreylerle tuval üzerine graffiti yapmaya çalıştı.